Hoe je hond kalm te houden tijdens etenstijd

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Inactive
 
Hond kalm houden tijdens etenstijd
Hoe je hond kalm te houden tijdens etenstijd

Etenstijd kan soms wel lijken alsof je wilde beesten voedert. Voor je het weet heb je opeens een waanzinnige, blaffende , springende, bijtende hond die het voedsel uit je handen duwt voordat je het zelfs op de grond hebt gezet. Het hoeft echter zo niet te zijn.

Etenstijd is de perfecte tijd om je hond te laten werken aan zijn zelfbeheersing en aan zijn manieren. Hieronder vind je enkele tips.

 

Als je hond meerdere slechte manieren vertoont is het belangrijk dat je hier een voor een aan werkt voordat je hond succesvol zal zijn. De meeste honden weten wanneer het etenstijd is door te zien wat jij doet en door welke tijd van de dag het is. Zodra je hond het vervelende gedrag vertoont dat je probeert weg te werken, stopt etenstijd. We zullen blaffen als voorbeeld gebruiken: Je gaat naar de plaats waar het eten van je hond staat en hij blaft nog voor je het hebt.

  • stap 1: Ga terug naar wat je aan het doen was en negeer je hond totdat hij stopt met blaffen.
  • stap 2: Na een paar seconden van stilte ga je terug naar de plek waar het voedsel staat.
  • stap 3: Als hij weer blaft, ga dan terug en wacht op deze paar seconden van stilte.
  • stap 4: Als je zijn kom hebt gevuld en hij begint met blaffen, dan zet je de kom buiten bereik en ga je terug doen waar je mee bezig was terwijl je je blaffende hond negeert tot hij stopt.
  • stap 5: Herhaal deze stap totdat je je hond in complete stilte eten kan geven.

Zolang je hond niet blaft, kan etenstijd doorgaan.

De aanhouder wint

Opgelet: Honden gaan eerst altijd iets harder en langer proberen, voordat ze weten dat het niet gaat werken. Bereid je er dus op voor dat het blaffen eerst erger wordt voor het stopt.

De volgende stap is beslissen wat je wilt dat je hond in de plaats doet van blaffen. Als je het niet erg vindt dat hij je volgt, zolang hij niet springt of blaft, dan volg je net dezelfde stappen als hierboven om hem het springen af te leren. Om je hond te laten wachten terwijl jij het eten gaat halen is erg goed voor het trainen van zijn zelfbeheersing. Als je wilt dat je hond wacht totdat jij klaar bent met het eten te halen en te geven, is dit het perfecte moment om dit te doen. Zonder blaffen en springen is het makkelijk. Het is net hetzelfde als andere trucjes als ‘zit’ en ‘blijf’ aan te leren, met als beloning de maaltijd dat hij krijgt wanneer jij zegt dat het mag. 

  • stap 1: Breng de maaltijd naar buiten.
  • stap 2: Als je hond van zijn plek komt, pak je de kom en zet je ze terug weg.
  • stap 3: Als hij terug naar de plek gaat en daar blijft, breng je de kom terug. Als hij terug komt neem je de kom terug en ga je weg.

Herhaal dit tot je helemaal tot aan je hond kan zonder dat hij rechtstaat of naar jou toekomt. Geef hem dan de maaltijd.

Volhouden is de sleutel tot succes. Als er anderen je hond eten geven, wijs hen dan op de nieuwe manier die jij hebt aangeleerd. Als dit niet gebeurt, wordt je hond verward en wordt zijn slecht gedrag alleen maar erger.

Leave your comments

Post comment as a guest

0 / 300 Character restriction
Your text should be in between 10-300 characters

People in this conversation

Load Previous Comments