Reinig de oren van je hond regelmatig

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 
Oren reinigen

Honden hebben vaak last van oorontstekingen. Het blijkt zelfs de grootste oorzaak voor een bezoek aan de dierenarts te zijn. Reinig de oren van je hond dus grondig en regelmatig. Dat doe je in drie eenvoudige stappen.

VOORBEREIDING

Bereid je hond voor op het reinigen. Eerst en vooral, de meeste honden zijn niet dol op de reiniging van hun oren. Als reactie erop schudden ze met hun hoofd. Uiteraard bemoeilijkt dit het proces. Eerst masseer je voorzichtig zijn oren met je handen. Begin aan de buitenkant en werk geleidelijk aan naar de binnenkant toe. Geef je hond tussendoor koekjes. Zo verander je het in een aangename ervaring. Eens hij dit gewend is, stap je over naar een doek. Daarna ga je aan de slag met watjes.

HOU REKENING MET HET SOORT OOR

Lange, hangende oren moet je vaker reinigen dan spitse oren. Spitse oren staan namelijk rechtop en hebben daardoor een betere luchtcirculatie. Ook behaarde oren moet je vaker reinigen. Daarnaast dien je ze geregeld te trimmen. Het haar vangt namelijk vuil en opgehoopt oorsmeer op. Toch laat je het trimmen beter over aan een expert. Allereerst vergt het wat vaardigheid. Ten tweede voelt het ongemakkelijk aan voor de hond als het fout wordt gedaan. Bovendien geeft dit je de kans om meer te leren over trimmen. Je kan het nu immers van dichtbij zien en ondertussen ook vragen stellen. Heeft je hond last van jeukende, stinkende, rode of ontstoken oren? Schudt hij constant met zijn hoofd? Dat wijst meestal op een oorontsteking of andere oorproblemen. Raadpleeg dus je dierenarts.

REINIG REGELMATIG

Reinig de oren van je hond wekelijks. Enerzijds hou je zijn oren vrij van vuil en opgehoopt oorsmeer. Anderzijds krijg je een idee hoe gezonde oren eruitzien. Zo spoor je bovendien problemen sneller op. Vraag je dierenarts om een reinigingsproduct aan te bevelen. Naast deze oorreiniger heb je ook watjes of een doek nodig. Verder is een helper met koekjes handig. Was je handen voor en na het reinigen. Spuit voorzichtig een kleine hoeveelheid product in het oorka- naal. Duw de tube wel niet te ver in het oorkanaal. Zo kan je de oren beschadigen. Dat geldt trouwens ook voor wattenstaafjes. Masseer vervolgens de oorbasis om de vloeistof te verdelen. Vaak schudt de hond daarna met zijn hoofd. Met een watje haal je nu het resterend oorsmeer aan de binnenkant van het oor weg. In de plooi- en van het oor gebruik je een wattenstaafje. De oorschelp reinig je met een doordrenkte doek of watjes. Onzeker over het reinigen van je hond zijn oren? Tolereert je hond de reiniging niet? Vraag dan een dierenarts om hulp. Zo leer je meteen ook de correcte manier van reinigen.

Leave your comments

Post comment as a guest

0 / 300 Character restriction
Your text should be in between 10-300 characters

People in this conversation

Load Previous Comments